x

Facebook Fotoğraflarında Otomatik Yüz Tanıma Nasıl Kapatılır?

Facebook Fotoğraflarında Otomatik Yüz Tanıma Nasıl Kapatılır?

Kullanıcıların mahremiyetine dokunabilecek olan yeni bir özelliği varsayılan ayarları açık olarak bırakıp kullanıma açmak, ardından da kopan yaygarayla geri adım atarak kullanıcılardan özür dilemek Facebook’un artık alışkanlık yaratan davranışlarından diyebiliriz. Hatırlarsanız, buna benzer en son olayda kullanıcıların fotoğrafları sponsorlu reklamlarda kullanılacağı için Facebook büyük tepki çekmişti.

Şimdiki gelişme ise otomatik yüz tanıma özelliğiyle kullanıcıların fotoğraflarda etiketlenebiliyor olması ve bu gelişmenin kullanıcıların varsayılan ayarlarında açık halde sunulmuş olması. Öncelikle ABD’de, bir süre önce ise dünyanın geri kalanında aktif hale getirilen bu özellik ile beraber arkadaşlarınız Facebook’un otomatik yüz tanıma özelliğiyle karşılarına çıkartılan fotoğraflarda sizi etiketleyebiliyor.

Hepimizin Facebook’ta görmeye tahammül edemediğimiz ve bu tip fotoğrafları Facebook’a yüklemekten çekinmeyen, espri anlayışı garip arkadaşlarımız vardır. Bundan dolayı da bu gelişmenin özellikle fotoğrafları konusunda hassas olan kişiler için bir nevi tehlike olduğunu söyleyebiliriz.

Çözüm ise oldukça basit. Yapmanız gereken Facebook sayfanızda sağ üst köşeden “Hesap” sekmesine ve ardından “Gizlilik Ayarları”na girmek. Sayfanın ortasına doğru “Ayarları özelleştir” seçeneğini göreceksiniz. Buraya da tıkladıktan sonra “Başkalarının paylaştığı şeyler” kısmında “Arkadaşlarıma benim fotoğraflarımı öner” seçeneğini bulmanız gerekiyor. Burada yapacağınız kişisel ayarlarla derdinize derman bulabileceksiniz.

Artık kimse çirkin fotoğraflarımızı afişe edemeyecek.

Yorumlar (4)

  1. Hocam,
    yanlış bilgilendirme var gibi bu yazıda,
    bakın o ayarlara girdiğinizde facebook size bir not penceresi {pop-up} açıyor:

    *Sadece arkadaşlarınız sizi etiketleyebilir.
    *Etiketlendiğiniz anda sizi haberdar edeceğiz.
    *Etiketi istediğiniz anda kaldırabilirsiniz.
    *Sadece müsaade ettiğiniz fotoğraflarda bu özellik devreye girecektir.

    E, facebook benim özelimi daha fazla nasıl koruyabilirdi ki?
    Buna tepki gösterenler anladığım kadarıyla, sırf karizma (!) görünmek için
    tanıdığı tanımadığı önüne gelen herkesi arkadaş olarak ekleyen tiplerdir.

    Neden haberinizi ‘dezenformasyon’ olarak nitelendirdiğime gelince,
    yukarıda listelediğim facebook pop-up bilgilendirmesinden de bahsedebilirdiniz, hakkaniyet adına :)
    Mesela “her ne kadar facebook …… şeklinde tedbirler almış ve bundan sizi bilgilendiriyor olsa da, bu özelliği yine de kapatmak istiyorsanız şu adımları takip etmelisiniz : ” denilebilirdi.
    Saygılarımla,

  2. Volkan selamlar. Facebook’un daha önce de yaptığı gibi burada da düştüğü yanlış kullanıcıların default olarak bu durumu onaylamış olarak hizmeti almaları. Yani o hizmeti almak istemeyebilir ve nasıl düzelteceklerini bilmeyebilirler. Bununla ilgili özel olarak bir çalışması bulunmuyor Facebook’un. Her yeni hizmetlerinde bu kadar hassas olmaları beklenmiyor zaten ancak bunun gibi privacy’e dokunan anlarda daha farklı bir yol izlemeleri gerekiyor, bunu yalnızca ben demiyorum bu arada. Facebook’un kendisi bile kabul ediyor bazı zamanlarda. Yani dediklerin doğru ama olayın bir tarafından bakıldığında doğru diye düşünüyorum. Sevgiler, saygılar.

    • Evet, bir dereceye kadar haklı olduğunuzu; haberinizin de fazlasıyla gerekli ve birçok kullanıcının istifade edeceği yeterlilikte olduğunun farkındayım. Bu sebeple, “dezenformasyon var” değil de “… var gibi” dedim. Yorumumu tamamlayıcı cevabınız için ayrıca teşekkürler…
      Yeri olmayabilir ama sitenize üyelik sistemi getirmeyi düşündünüz mü?
      Malum, her yorumcu (!) kimliğini ve yüzünü gizlemek istemiyor olabilir :)

      Saygılarımla,

Bir Cevap Yazın